Frisse scholen upgrade
ENERGETISCHE UPGRADE
Oude schoolgebouwen zijn vaak slecht geisoleerd. Het energieverbruik is hierdoor onevenredig groot en dit brengt hoge kosten met zich mee.
Voorbeelden van makkelijk te nemen maatregelen:
- isolatie van de gebouwschil;
-
isoleren van de kapconstructie (indien aanwezig). Dit kan op een redelijk makkelijke manier van binnenuit.
-
enkel glas vervangen voor HR++ glas of als het een historische gevel betreft het toepassen van achterzetramen.
- energiezuinige verwarming;
-
toepassen van zonnecollectoren voor de verwarming van tapwater voor de douches bij de gymzalen.
- energiezuinige verlichting;
-
daglicht is gratis dus gebruik het!
-
Zorg ervoor dat er veel daglicht kan binnenkomen, bijv. grotere raampartijen en geen bomen voor de ramen.
-
maak gebruik van daglicht geregelde verlichting.
-
-
plaats bewegingsdetectie in de gebruiksruimten, hierdoor blijft de verlichting niet onnodig branden.
-
Ook toepassen van led- verlichting is een makkelijke maatregel.
Overige maatregelen vragen al snel een ingrijpendere renovatie welke een grotere investering eist . Dit moet echter niet gezien worden als een eenmalige uitgave, maar als een investering die over de gebruiksduur wordt terugverdiend.
Voor meer informatie of een offerte op maat, neem contact op voor de mogelijkheden.
VENTILATIE TECHNISCHE UPGRADE (+ upgrade goede luchtkwaliteit)
In oude schoolgebouwen is de ventilatie in o.a. de lokalen vaak slecht. Dit heeft grote invloed op de leerprestaties. Leerlingen maken aanzienlijk meer fouten bij te weinig frisse lucht. Elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot ongeveer 15% betere leerprestaties. Het zou zomaar de CITO -score kunnen verhogen.
Voorbeelden van makkelijk te nemen maatregelen:
- verlaging van de CO2- waarden door betere ventilatie is een eerste stap;
-
Is er ruimte qua hoogte in de gangen is het heel goed mogelijk om centraal of decentraal een ventilatiesysteem aan te leggen met zowel toe- als afvoer van lucht, zonder dat dit afbreuk doet op de vrije hoogte in de lokalen.
-
daarnaast is het heel goed mogelijk om het systeem CO2- afhankelijk te sturen.
- gebruik maken van het volume van de ruimte;
-
in oude gebouwen is vaak de hoogte tot de volgende vloerconstructie groot. Maak hier gebruik van door een verlaagd plafond zo hoog mogelijk te plaatsen. Het liefst op 3,2 tot 3,5 meter. Met een grotere vrije hoogte kan een goede luchtkwaliteit langer worden gegarandeerd.
- gebruik materialen die goed te reinigen zijn;
-
Een onderdeel dat ook met goede luchtkwaliteit te maken heeft is de schoonmaakbaarheid van materialen. Door een goede constructie en detaillering zal stof, vuil, vocht e.d. niet aanhechten. Tevens is een goede detaillering van belang voor het goed en makkelijk kunnen schoonmaken van de onderdelen.
Voor meer informatie of een offerte op maat, neem contact op voor de mogelijkheden.
STAP 1: PROGRAMMA VAN EISEN
Voordat je begint aan een verbouwing, upgrade en natuurlijk ook nieuwbouw is het goed om een omschrijving te maken van de wensen. Dus in het stadium van initiatiefnemen, vòòr het ontwerpproces. In dit Programma van Eisen wordt ook een belangrijk deel van de toekomstige exploitatiekosten vastgelegd. Denk met name ook aan doelstellngen zoals zeer lage onderhoudskosten, zeer lage energiekosten, lage schoonmaakkosten e.d. Deze moeten in het ontwerp direct vertaald kunnen worden.
Hierin kunnen ook prestaties van onderdelen vastgelegd worden, installatietechnische of bouwfysische prestaties maar ook omschrijvingen van goede en onderhoudsarme producten kunnen een onderdeel vormen.
Het streven hierbij is om binnen de van overheidswege gestelde budgetten de wensen te realiseren waarbij de architectuur en dus de beleving niet naar de achtergrond geschoven hoeft te worden.
Wij kunnen u begeleiden de wensen te vertalen naar een Programma van Eisen. Of bij een kleine verbouwing of upgrade naar een beknopte technische omschrijving.
Voor meer informatie of een offerte op maat, neem contact op voor de mogelijkheden.
AKOESTISCHE UPGRADE (akoestisch comfort)
NAGALMTIJD
In veel onderwijsgebouwen wordt helaas weing stilgestaan bij wat akoestiek doet voor de dagelijkse beleving van het gebouw. Dit geldt zowel voor bestaande bouw als voor nieuwbouw. Hoge nagalmtijden, echo's en slechte verstaanbaarheid zijn zeer storend. Aan het eind van de dag kunnen docenten moe en afgebrand zijn. De hele dag hebben ze moeten werken om verstaanbaar te zijn in een klas waar de leerlingen veel lawaai lijken te maken.
Het aanbrengen van verschillende akoestische voorzieningen zorgen al snel voor een ruimte waar het veel rustiger en gemoedelijker verblijven is. De investering is veelal klein maar het effect groot. Zie voorbeelden.
Dat dit niet alleen geldt voor klaslokalen maar ook voor gymzalen, aula en/of kantines is duidelijk gebleken bij de verbouwing van het Cartesius Lyceum. Uitspraak van de rector: "Er zijn na de verbouwing veel meer leerlingen in het gebouw aanwezig maar het is veel rustiger in de school".
CONTACTGELUID
Voorbeelden van makkelijk te nemen maatregelen:
-
toepassen van akoestische ondervloeren; aangezien oude gebouwen veelal houten vloeren hebben, geeft dit veel contactgeluid naar de overige ruimten. Een goede en kostentechnisch haalbare maatregel is het toepassen van akoestische ondervloeren zoals estrich platen. Hinderlijke trillingen van vloeren door lopen/bewegen of muziek worden hierdoor nagenoeg geheel weggenomen.
GELUIDSISOLATIE IN HET GEBOUW
Voorbeelden van makkelijk te nemen maatregelen:
-
aanpassen van deuren, kozijnen en glas; door de aanwezigheid van openingen zoals deuren en ramen tussen lokalen onderling maar ook naar de gang kan er geluidsoverlast zijn tussen deze ruimten. Door deuren, kozijnen en glas aan te passen zal de geluidsoverdracht drastisch verminderen.
-
Geluidproducerende activiteiten groeperen in een apart gebied.
Voor meer informatie of een offerte op maat, neem contact op voor de mogelijkheden.

ESTETISCHE UPGRADE
Dat een goed en uitgebalanceerd kleurenplan meewerkt aan de dagelijkse beleving en ook comfort van een gebouw wordt vaak vergeten. Dit kan op kleine schaal door bijv. de entree of een trappenhuis te restylen. Maar wat zou het opfrissen als de hele school een nieuw kleurenplan krijgt.
Kleur wordt door kinderen van verschillende leeftijden telkens anders waargenomen. Kleur helpt de ruimte te articuleren. Een kleurconcept is pas geslaagd als het de dagelijkse beleving positief beinvloed, de orientatie en de communicatie bevorderd. De ruimtelijke samenhang van ruimten wordt benadrukt waardoor orientatie een onderdeel van het schoolgebouw wordt.
Voor meer informatie of een offerte op maat, neem contact op voor de mogelijkheden.